Op onze school is een bezoek aan een tentoonstelling, theater, concert, workshop, festival of bijvoorbeeld een film geen uitzondering. Bovendien bieden we jaarlijks (buitenlandse) excursies. De excursies zijn een verplicht onderdeel van ons onderwijsprogramma. Alle uitstapjes bereiden we tot in de puntjes voor en we betrekken regelmatig leerlingen bij de organisatie.

Eerste leerjaar introductiedagen

Ieder jaar werken we aan een programma dat je echt niet wilt missen voor de introductiedagen voor de nieuwe eerstejaars van Descart. De introductiedagen vinden plaats direct de eerste dagen van het schooljaar. De leerlingen slapen die dagen thuis. Het eerstejaarsgala en een dag bij de Maarsseveense Plassen zijn vaste onderdelen van deze dagen.

Kwartaalopeningen & -afsluitingen

In klas 1, klas 2 en klas 3 van Descart werken we met kwartaalthema’s. Het thema openen we en sluiten we ook af. Op deze momenten stap je heel duidelijk uit de normale gang van zaken op school. Tijdens het startpunt worden leerlingen op een leuke manier enthousiast gemaakt voor een bepaald thema. De afsluiting is het een moment om trots te zijn op wat je geleerd hebt. In klas 1 bieden we bijvoorbeeld een high tea, gaan we schaatsen, koken met Pierre Wind, naar het skatepark en is er een circusworkshop. In klas 2 bieden we een dagje naar de Efteling, hebben we een themadag over seksualiteit en voortplanting, een gemaskerd bal en is er een klassentoernooi bij Wilgje Buitensport. In klas 3 beginnen we het schooljaar met het Cross Your Borders-project waarbij leerlingen de cultuur en problematiek van een ontwikkelingsland onderzoeken en hierover een creatieve presentatie maken. Verder is er in klas 3 onder andere een beroepenmarkt en een KunstExpo.

Leerlingen in klas 4 werken niet meer met kwartaalthema’s. Desalniettemin houden we in de bovenbouw het ritme van de vier kwartalen vast door kwartaalopeningen en -afsluitingen. In klas 4 openen we het schooljaar onder andere met een dag bij Down Under in Nieuwegein, gaan we naar de Dutch Design Week, doen we een Streetart Tour in Amsterdam en organiseren de leerlingen zelf een festival bij poppodium EKKO. Het programma voor klas 5 en klas 6 bestaat nog niet in 2023/2024. De plannen en voorbereidingen voor klas 5 zijn er wel. Zoals Handsome Poets, Abel Tamata, het Nationaal Ballet, Museum voor Beeld en Geluid, het Paleis op de Dam en naar Ieper.

Feesten

Op Descart houden we wel van een feestje. In klas 1 openen we de schooltijd met een gala en in het examenjaar sluiten we de schooltijd af met een gala. Daarnaast heeft klas 2 een gemaskerd bal als kwartaalopening van het thema Nieuwsgierigheid. Descart viert ook jaarlijks het Gregoriusfeest, met in juli 2024 ter gelegenheid van 150 jaar.

Eerste leerjaar waterweek

Onze klas 1 gaat in mei/juni van het eerste leerjaar op waterweek. We verblijven die week in Friesland. Vanuit de haven waaraan de zeilschool ligt kun je rechtstreeks de Fluessen opvaren, één van de vele prachtige Friese meren. Rondom dit meer bevinden zich allerlei kleine, leuke dorpjes. Deze dorpjes kun je dan ook per kano, zeilboot of Valk bezoeken. Tijdens de waterweek gaan we uiteraard zeilen, maar ook waterskiën, surfen en nog veel meer. Is dat niet gaaf?

Tweede leerjaar Talenweek

In mei/juni van het tweede leerjaar gaan de leerlingen van Descart op stedentrip naar een Duitse stad (bijvoorbeeld Münster, Aken of Keulen) en naar een Franse stad (bijvoorbeeld Lille). De Language Week is gericht op de talen Frans, Duits en Engels. Naast de stedentrips doen de leerlingen mee aan Model United Nations en Highland Games.

Het programma in de Franse en Duitse stad verschilt elk jaar, omdat leerlingen een eigen inbreng krijgen. In Keulen is er bijvoorbeeld een rondleiding door de Dom en een bezoek aan Museum Ludwig. In Lille gaan onze tweedejaars bijvoorbeeld naar het Palais Beaux-Arts (het Museum van Schone Kunsten) met onder andere werk van oude meesters als Van Gogh, Renoir en Rodin, naar het Parc Zoologique (de dierentuin) met wilde dieren en exotische vogels en shoppen in Euralille en het indrukwekkende oude centrum bezichtigen.

Derde leerjaar Maatschappelijke Stage

In mei/juni van het derde leerjaar gaan de leerlingen van Descart op Maatschappelijke Stage (MaS). Sommige leerlingen kiezen voor een andere invulling van deze werkweek eind klas 3:

Leerlingen die kiezen voor het vak BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) gaan verplicht mee op BSM-zomersportweek in plaats van de MaS. In de Ardennen slapen de leerlingen in tenten.

Er zijn ook leerlingen die kiezen voor een Engelandreis in plaats van de MaS. In Engeland slapen de leerlingen bij gastgezinnen.

V4 Natuur-/Maatschappij-profielweek

Vwo 4 is een bijzonder jaar. Het onderbouwportfolio is afgesloten en het PTA is nog niet begonnen. De leerlingen hebben gekozen voor een natuurprofiel of een maatschappijprofiel en dat zetten we tijdens de v4-profielweek extra kracht bij. De natuurprofielweek gebeurt in samenwerking met de Hogeschool van Utrecht. De maatschappijprofielweek is gericht op ‘De Wijk van de Toekomst’.

Vierde leerjaar wintersport

In het vierde leerjaar gaan alle leerlingen (v4 en h4) met het keuze-eindexamenvak BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij op BSM-wintersportweek.

Vierde leerjaar antropologieweek

Eind vierde klas organiseren we voor alle vierdejaars een week passend bij het vak antropologie. De week is tevens de afsluiting van het vak antropologie dat de leerlingen vanaf klas 2 tot en met klas 4 op Descart volgen.

V4, H4 en V5 Taizé

Leerlingen uit klas 4 van Descart kunnen in plaats van de antropologieweek ervoor kiezen om die week naar Taizé te reizen. Ook kunnen leerlingen uit vwo 5 mee.

Vijfde leerjaar Kunstreis

Leerlingen uit het vijfde leerjaar (v5 en h5) van Descart reizen met hun (kunst)docenten een week naar Parijs om zich onder te dompelen in alles wat Parijs te bieden heeft op het gebied van kunst (dans, drama, muziek en beeldende vormgeving). Een prachtige stad, veel leren, lekker eten, een gezellige sfeer en als het mee zit ook prachtig weer, dat zijn de ingrediënten voor een indrukwekkende kunstweek in Parijs. Denk bij het programma aan de Sacre Coeur, musea, een rondvaart over de Seine, naar Versailles, mode, dans, theater, concert, opera. Tijdens de week in Parijs bezoeken de leerlingen ook andere plekken dan de gangbare hoogtepunten. In Parijs slapen de leerlingen bij gastgezinnen.

V5 Tanzania en Kenia

Leerlingen uit v5 die meedoen met ons verrijkingstraject krijgen de mogelijkheid om een onvergetelijke reis te maken naar twee prachtige landen in het oosten van Afrika! Bekijk hier het filmpje en bekijk ook de website van FairAway.

Alle excursies op deze pagina zijn onder voorbehoud.