Op onze school is een bezoek aan een tentoonstelling, theater, concert, workshop, festival of bijvoorbeeld een film geen uitzondering. Bovendien bieden we jaarlijks (buitenlandse) excursies. De excursies zijn een verplicht onderdeel van ons onderwijsprogramma.
Alle excursies op deze pagina zijn onder voorbehoud.
Eerste leerjaar introductiedagen
Ieder jaar werken we aan een programma dat je echt niet wilt missen voor de introductiedagen voor de nieuwe eerstejaars van Descart. De introductiedagen vinden plaats direct de eerste dagen van het schooljaar. De leerlingen slapen die dagen thuis. Het gala en een dag bij de Maarsseveense Plassen zijn vaste onderdelen van deze dagen.
Kwartaalopeningen
In klas 1, klas 2 en klas 3 van Descart werken we met kwartaalthema’s. Tijdens de kwartaalopening stap je heel duidelijk uit de normale gang van zaken op school. Tijdens het startpunt worden leerlingen op een leuke manier enthousiast gemaakt voor een bepaald thema. In klas 1 gaan we schaatsen, koken met Pierre Wind, naar het skatepark en is er een circusworkshop. In klas 2 is er bijvoorbeeld een rugby clinic en een dag volledig in het teken van Keti Koti. In klas 3 beginnen we het schooljaar met het Cross Your Borders-project waarbij leerlingen de cultuur en problematiek van een ontwikkelingsland onderzoeken en hierover een creatieve presentatie maken. Verder is er in klas 3 onder andere een beroepenmarkt en een themadag over seksualiteit en voortplanting.
Leerlingen vanaf klas 4 werken niet meer met kwartaalthema’s. Desalniettemin houden we in de bovenbouw het ritme van de kwartalen vast. Activiteiten in de bovenbouw zijn onder andere een dag bij Down Under in Nieuwegein, naar de Dutch Design Week, naar het Paleis op de Dam, naar Ieper en het zelf organiseren van een festival bij poppodium EKKO.
Feesten
Op Descart houden we wel van een feestje. In klas 1 openen we de schooltijd met een gala en in het examenjaar sluiten we de schooltijd af met een gala. Daarnaast heeft klas 2 een gemaskerd bal als kwartaalopening van het thema Nieuwsgierigheid. Descart viert ook jaarlijks het groot jaarfeest.
Eerste leerjaar waterweek
Onze klas 1 gaat in mei/juni van het eerste leerjaar op waterweek. We verblijven die week in Friesland. Vanuit de haven waaraan de zeilschool ligt kun je rechtstreeks de Fluessen opvaren, één van de vele prachtige Friese meren. Rondom dit meer bevinden zich allerlei kleine, leuke dorpjes. Deze dorpjes kun je dan ook per kano, zeilboot of Valk bezoeken. Tijdens de waterweek gaan we uiteraard zeilen, maar ook waterskiën, surfen en nog veel meer. Is dat niet gaaf?
Tweede leerjaar Language Week
In mei/juni van het tweede leerjaar gaan de leerlingen van Descart op stedentrip naar een Duitse stad (bijvoorbeeld Münster, Aken of Keulen) en naar een Franse stad (bijvoorbeeld Lille). De Language Week is gericht op de talen Frans, Duits en Engels. Naast de stedentrips doen de leerlingen mee aan Model United Nations en Highland Games.
Het programma in de Franse en Duitse stad verschilt elk jaar, omdat leerlingen een eigen inbreng krijgen. In Keulen is er bijvoorbeeld een rondleiding door de Dom en een bezoek aan Museum Ludwig. In Lille gaan onze tweedejaars bijvoorbeeld naar het Palais Beaux-Arts (het Museum van Schone Kunsten) met onder andere werk van oude meesters als Van Gogh, Renoir en Rodin, naar het Parc Zoologique (de dierentuin) met wilde dieren en exotische vogels en shoppen in Euralille en het indrukwekkende oude centrum bezichtigen.
Derde leerjaar Burgerschapsweek
Eind derde klas organiseren we een burgerschapsweek. De burgerschapsweek vindt plaats in ons eigen schoolgebouw en staat in het teken van ontmoetingen.
Leerlingen mogen in plaats van een burgerschapsweek ook kiezen voor een Maatschappelijke Stage. De Maatschappelijke Stage biedt een unieke kans voor leerlingen om op een zinvolle manier bij te dragen aan de samenleving. In plaats van de grens over te steken, kunnen zij zich inzetten voor organisaties en projecten die dicht bij huis van betekenis zijn. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk in een zorginstelling, het helpen organiseren van evenementen in de buurt, of ondersteuning bieden bij activiteiten voor kinderen of ouderen. Niet alleen draagt dit bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel, maar het kan ook ontzettend gezellig zijn. Samenwerken met nieuwe mensen, het leren kennen van verschillende achtergronden en het ervaren van de impact die je kunt maken, maakt deze keuze tot een bijzondere ervaring. Voor velen is het bovendien een mooie manier om te ontdekken wat ze belangrijk vinden en waar hun talenten liggen.
Leerlingen met het keuze-eindexamenvak BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) gaan eind derde klas op BSM-zomersportweek. De intensieve en zéér sportieve BSM-week draait om teamwork, grenzen verleggen en volop avontuur, actie en uitdaging.
Vierde leerjaar kunstreis
Leerlingen uit klas 4 maken in mei of juni een inspirerende en educatieve cultuur- en kunstreis naar bijvoorbeeld Rome, Athene, Barcelona, Engeland, Istanbul, Berlijn, Parijs, Praag, Florence, … Tijdens deze week leren ze de veelzijdige cultuur van hun dynamische bestemming kennen. Deze werkweek biedt een unieke gelegenheid om geschiedenis, kunst, taal en het dagelijkse leven in een andere omgeving te ontdekken.
Tijdens deze werkweek verblijven de leerlingen bij gastgezinnen, wat hen de mogelijkheid biedt om de lokale levensstijl van dichtbij te ervaren. Ze oefenen de taal, proeven lokale gerechten en leren het dagelijkse leven in een ander land kennen.
Deze culturele ervaring draagt niet alleen bij aan hun algemene kennis, maar stimuleert ook hun zelfstandigheid en wereldburgerschap.
Vijfde leerjaar BSM-winterdriedaagse
In het vijfde leerjaar gaan alle leerlingen (v5 en h5) met het keuze-eindexamenvak BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) in februari op BSM-winterdriedaagse. Voor de leerlingen in h5 is dit tevens de afsluiting van het vak. Deze driedaagse draait niet alleen om sporten, maar ook om samenwerken en plezier maken.