Bij Descart combineer je design, science & art in jouw opleiding. Dat begint al in het eerste jaar. Dan krijg je het vak STEAM. Daarin worden wetenschap, techniek en kunstvakken worden gecombineerd. Zo leer je om over de grenzen van één vak heen te kijken en verbanden te leggen, anders te kijken, denken én doen. Vanaf de vierde kan je het vak Natuur, Leven en Technologie volgen. Daar kan je ook examen in doen.

STEAM is Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics

STEAM is een typisch Descart-vak: je leert om jezelf te verbazen, de goede vragen te stellen en creatief en innovatief oplossingen te bedenken. STEAM combineert Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics. Je bent dus niet met één vak bezig, maar kijkt juist breder naar onderwerpen. Zo leer je voor robotica programmeervaardigheden, en tegelijk leer je via robotica nieuwe dingen ontwerpen. En zonder elektronica geen popmuziek; je leert alles over geluidstrillingen vanuit het perspectief van muziek maken.

Die verwondering en het oproepen van relevante vragen is één van de pijlers van het onderwijs op Descart.

Natuur, Leven en Technologie

In het vak Natuur, Leven en Technologie (NLT) komen aardrijkskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde samen. Je krijgt les over actuele onderwerpen, bezoekt een fabriek, er komen gastdocenten langs. Samen met andere leerlingen werk je aan opdrachten en denken jullie na over onze toekomst.
Een voorbeeld van een typische NLT-opdracht is: ontwerp een verpakking voor een ei. Het ei mag niet breken als het van grote hoogte valt. Daarvoor heb je kennis nodig van het ontwikkelproces van verpakkingen. En hoe bereken je de maten van een verpakking die niet vierkant is? Andere vraagstukken zijn bijvoorbeeld: kan jij met behulp van forensisch onderzoek een moord oplossen? Of: hoe kan een robot het personeelstekort in de gezondheidszorg helpen oplossen? Meer informatie over dit vak vind je hier.

Studio Science

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen een brede en veelzijdige opleiding krijgen. Daarom doen we op onze school op één vaste middag in de week (vrijdag 14.30 – 16.10 uur) dingen om ons curriculum nog meer te verdiepen en te verrijken. In labs werken we aan de ontwikkeling anders dan bij de reguliere schoolvakken. Denk aan robotica, coderen, wiskunde-plus, architectuur, dj-en, schaakclub, en nog heel veel meer.