‘Gymnasium zonder Latijn of Grieks’

vwo en havo mét kunst en technologie

Descart, begonnen in 2020, is inmiddels een bekende naam in Utrecht: de nieuwste en snelst groeiende school van de stad. Wat maakt nou dat zoveel groep 8-leerlingen naar Descart willen?

Het schoolgebouw van Descart staat aan de Van Asch van Wijckskade in het centrum van Utrecht. Het is een prachtig oud pand met een eigenzinnige sfeer. Bij binnenkomst klinkt er muziek van de vleugel in de hal en overal hangen projecten van leerlingen aan de muren. We vragen een leerling waarom hij voor deze middelbare school heeft gekozen.

Wat sprak jou zo aan?
“De sfeer! Ik was op het Open Huis van Descart en eigenlijk had ik toen meteen al het gevoel: dit wordt mijn school. Het sprak mij aan dat er zoveel aan creativiteit wordt gedaan. Nu ik hier op school zit, merk ik ook dat dit echt de basis is bij alles.”

Waar zie je die creativiteit terug?
“Op Descart krijgen we dans, drama, muziek en beeldende vormgeving. Ik wil later dierenarts worden, dus in mijn vakkenpakket zit straks denk ik scheikunde en biologie. Hierbij kies ik dan ook muziek en drama, dat weet ik al zeker. Descart is net een gymnasium maar met kunst als examenvak, in plaats van Latijn of Grieks. Ik bedoel, het is hetzelfde niveau en ik krijg straks ook precies hetzelfde diploma.”

Kunst als examenvak, hoe zit dat?
“Ja, op Descart heeft iedereen kunst als examenvak. Vanaf de eerste klas zijn we daar al mee bezig. Op onze school wordt bijvoorbeeld dans net zo serieus genomen als wiskunde.”

Hoe zit het dan met de andere vakken?
“We hebben natuurlijk ook normale vakken zoals Nederlands en geschiedenis. We werken met thema’s waarvoor vakken samenwerken en krijgen opdrachten om aan ons portfolio te bouwen. Maar we hebben ook gewoon lesboeken, huiswerk en toetsen.”

Wat voor soort opdrachten zitten er in je portfolio?
“Nou bijvoorbeeld een verhaal maken bij Nederlands en er dan tekeningen bij maken bij kunst. Daar hebben we een boekje van gemaakt. Of bij Engels en aardrijkskunde een soort reisgids maken voor als je op vakantie gaat.”

Zou je Descart aanraden?
“Dat hangt er echt vanaf. Ik ben zelf heel blij dat ik op Descart zit. Ik hou van techniek bijvoorbeeld en hier maakten we zelf een robot. Dat vond ik heel tof maar dat was wel echt moeilijk. Door de extra vakken moet je wel goed plannen.”

Tot slot, wat vind je nou echt het leukste aan Descart?
“Vooral mijn vrienden en de pauzes! Maar serieus, dat het hier om meer gaat dan het leren van woordjes en jaartallen enzo. Het is gewoon vaak best leuk hier op school. Het allerleukste vind ik het vak STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics, red.). Descart is echt een school voor kinderen die veel verschillende dingen interessant vinden.”

Categories: Uncategorized